ТРОЈНА ФОРМУЛА ЗА ИМЕТО?!

Таман решив еден ден да не гледам ТВ и да го испразнам мозоков од сите (бес)корисни и (не)потребни информации, во обичен разговор слушнав дека Нимиц предложил тројна формула (a2+b2=c2 ???) за нашето име:
1. За тие што нé признале под уставното име;
2. За Грција;
3. За ООН, НАТО, ЕУ и ОБСЕ.
Да, да, истиот тој чичко Нимиц шо пред Нова година го угостија во Охрид. Врати ја пастрмката шо ја изеде!
Јас како голем љубител на серијалот Стар Трек, каде нашите потомци Земјани се среќаваат со Вулканци, Андоријанци, Ромуланци, и други ....анци, се замислив: Ако тогаш има некој Нимиц, каква формула би ни зготвил?! „Аман чичко, не помагај ни веќе!“ Помагај им ако сакаш на Грдцине со психијатриски терапии за да го преболат нашето име – МАКЕДОНИЈА. НАШЕ Е!!!

Сега ќе ви дадам за домашно. За да сме целосно начисто во ова, би ве прашал прво вас нешто: размислите кои сте и што сте, а оддесно имат една мала анкета за тоа, дајте го својот одговор, а после ќе напрајме мала анализа.

Се враќаме по рекламите; останете со нас!

Значи, дали сме Македонци или Словени? Двете не можит. Тие шо одговорија под б) се „најслабија карика“ и да си одат дома. Ако сме Словени (ко шо рече прв јавно пред светот Киро, уста го болела), немат шо да бараме ние име Македонија. Не можиме во исто време да се гордејме шо Свети Павле од цела Европа прво дошол во Македонија и нé покрстил, и да кажвиме дека сме Словени и сме дошле овде во 6-ти век. Тогаш Грдцине се во право.
Ако пак сме Македонци, а сме, да ја заборајме веќе еднаш големата измислица дека зад Карпатите имало непресушен извор на Словени, па се растуриле по цела источна Европа и дел по Азија, и нам ни се паднала Македонија – дел од Грција. Ха! Каква смешка! Нели е многу пологично, поверно, и на крај повистинито, дека Македонците не испариле, ниту пропаднале в земја, ниту некој ги испотепал сите, или пак чума ги изела. Туку по конечниот пораз од Римјаните (кои шо вистински се намачиле да нé освојат, ама сите нивни освојувања би ја немале посакуваната величина без покорување на највеликото познато царство. Истото важит и за сите подоцнежни освојувачи на овие простори.) голем дел од нашите предци избегале, и тоа најверојатно во голем дел старци, жени и деца, слично на егзодусот 1946-1949 г. од Егејска Македонија. И дека после векои во туѓина, нивните правнуци се вратиле на својата земја, на онаа на нивните прадедовци кои, навечер покрај огнот, им раскажвеле за нивното потекло, за нивното царство и велики цареви, за времињата кога го покориле светот. Зар вие не би посакале да си се вратите? А шо нашле таму? Дури и да сакат некој да ги наречит тие „доселеници“ Словени, кои јас би ги нарекол повратници, дали тие пристигнале на празна ненаселена земја? Кај биле Македонците? Кај се сега?!

Голема и широка е темава, туку да скратам. Пред неколку дена во Шчо прочитафме напишав неколку имиња како поттик да прочитате нешто нивно. Накратко: Т.Белчев, Т.Бошевски, А.Тентов, Н.Проева. Сега ќе го предложам најпознатиот археолог Паско Кузман, нашиот Охриѓанец, Голем Македонец. Господ да му дајт сила и здравје и ум, да си ја довршит мисијата – да дооткријат од под земја кои сме, и да му покажит на светот.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags created with Ukion Tag Generator


Ви се свиѓат постов? Ак ви се свиѓат оставете коментари или пријавете се за редовни читачи на Охридскион и ние ќе ви ги праќаме најновите постови дирекно во вашиот Фид Ридер или на емаил. Ајт.

Comments :

4 коментари to “ТРОЈНА ФОРМУЛА ЗА ИМЕТО?!”
Анонимен рече...
on 

ke ne izedet zivi so vakvi solucii. morat ednas da im recime ne, ne pregovaram, sakame da se vikame kako sakame i ko vas je.. A ne ova, pa ova , pa vaka, pa onaka. I od kaj se pojavi ovaj Nimitc, ko da e izlezen od nacisticka partija licit. ko ausvic da sluzel, pa go izbrkale.

Анонимен рече...
on 

точно така. Па зарем сакаме да „влезиме“ во НАТО и ЕУ ко магариња? или ко кенгури? НЕ, туку ко луѓе. А тие луѓе (ние) се викаат Македонци. И тука немат шо да се расправат; или не сакате такви какви шо сме или не.

Анонимен рече...
on 

abe loso e so pocnavme voopsto da pregovarame...cim sednis da pregovaras za neso so e tvoe avtomatski del od tvoeto go gubis...ne mi e bas najjasen stavot na momentalnava vlada po to prasanje...nikoj da izlezit i onaka otvoreno i nediplomatski da kazit deka za imeto nemat pregovori....samo da ne ni skuvet neso na mala vrata

Анонимен рече...
on 

a to dali ke ne primet ili ne vo EU ili negde i ne e bas najbitno...duri i ne mi izgledat i najarno da ne primet sega zato so od narod vo sopstvena drzava ke stanime preku nok dzgan vo nekoja zaednica (isto kako bugarine)...jas bi rekol sc#@w You EU... sega nie nejkime kaj vas xexexexe

Објави коментар

 

Последно од Охридскион

Последни коментари