Шчо прочитафме?

Во центарот на написов е просечниот македонец; Тебе ти се обраќам: Шо прочита ти во последнава година? Кои и какви и чии книги, списанија, написи, колумни... Намерата не ми да се расправам, туку да те прашам. Не да ти давам совети, туку да те поттикнам сам да размислиш, да се анализираш, да си одговориш. Дали си и ти меѓу оние шо го читаа Ден Браун или некоја друга светска завера? Или некоја петпаречка психологија за успехот и позитивното мислење? Или пак некој сосема поинаков „светски бестселер“? Или се интересираше само за спорт? Си купи Фокус да видиш кој колку украл и кај ги скрил? Или читаше оннет и идивиди: Шо напрајле Бритни и Парис, шо било здраво а шо не, кој каква смешка напрајл, кој со кого раскинал, шо ви предвидват ѕвездите за следната недела? Време и Вест? Да не те мрзеше да читаш па гледаше филмој?!

Да ти кажам шо ме поттикна да го напишам ова: имат многу приказни со различни луѓе, не сите учени и паметни, ама имат и такви за чудо. Е арно ама, шо значит „паметни“? Па да почнам со приказните, а ти ако знајш некоја дополни ме.

Приказна прва

Пред некое време еден многу близок чоек сакаше да го споделит со мене неговото тазе откровение – осознавање на светот, неговиот поредок и светските завери од памтивек. За Исус и неговите потомци. За заверата со жените. Да не должам, лесно се препознаваа зборојте на авторот на светскиот „бестселер“. Јас имав само едно прашање за него: ја имаш прочитано Библијата? Или барем само Новиот завет? Ќе погодите шо ми одговори. Зарем мојт вистината да се црпит од некоја книга од некојси, без да се имат прочитано изворот на вистината? Без да се имат со шо да се споредит. Без патоказ. Без доказ. Преку искривени факти и манипулирање со логиката.

Приказна втора

Еден колега од работа прочитал некоја книга, а гледал и ФИЛМ (пази, то е многу јака работа, зато со големи букви го напишав), па според него Светиот архангел Гаврил – Божјиот гласник, соопштувачот на добрата вест за зачнувањето на пресветата мајка, и на многу други убави вести од Бога за човекот, е тој бил „Црниот ангел“, „Избрканиот од рајот“, „Паднатиот“. Па човече Божји, му викам јас, тој е Луси. Сатаната. Нечестивиот. Требит да нацртам шо го прашав?! За секој случај ќе наведам неколку прашања: Кога ја прочита Библијата? А знајш шо е апологетика? А си отворил некогаш wikipedia.org? Или некоја друга педиа? Па се подразбират дека не, ништо такво; една книга прочитал и гледал филм. Многу е и толку.

Приказна трета

Другар. Стар. Се познаваме како дишиме, шо се велит. Прочитал дека Александар Македонски си го проколнал народот, па зато никако да испливаме. Само тониме подлабоко. А и не се сакаме меѓусебе. Наместо да си помагаме, „да му умрит козата на комшијата“. Општо познат народен фолклор, не знам само зошто мислиме дека некој Швеѓанец или Англичанец ќе му помогнит на комшијата да го искосит тревникот. Туку, да повториме, Александар клетва фрлил и фатила?! Ама имат добра вест: клетвата била за 50 поколенија, и погоди кога завршвит? Во 2012-та година!!! (Или беше 2011-та? Морат да проверам.) Ти се вервит? Ќе ни тргнит, стегни се уште некоја година. На ред се прашањата, нормално: Чија е таа книгата? А да не си прочитал нешто од Ташко Белчев? Или од Наде Проева? А од Тупуркоски? (За Зенон Косидовски не ми текна.) Случајно да не си налетал на нешто од Томе Бошевски и Аристотел Тентов за успешното „дешифрирање“ на мистериозниот јазик од камената розета од Египет? За странска литература не ни помислив да прашам. Знаев.

Приказна четврта

Роднина од еден мој другар, иселен во странство пред многу години. Ама идат секое лето, не е некој кутар наш од Австралија шо имат забораено кај е роден. Го гледал ФИЛМОТ Александар, најновион. Автоматски не сакал да е негов потомок – педер бил! Како ова да го коментирам?! Евааа!?

Шчо научифме?

Еден мудар чоек со големо академско искуство го имам слушнато во многу прилики како кажвит дека е лесно да се дајт критика – тешко е да се имат подобра идеја, решение, совет. Се надевам дека задоволително одговорив на тој предизвик.


Ви се свиѓат постов? Ак ви се свиѓат оставете коментари или пријавете се за редовни читачи на Охридскион и ние ќе ви ги праќаме најновите постови дирекно во вашиот Фид Ридер или на емаил. Ајт.

Comments :

4 коментари to “Шчо прочитафме?”
Ukion рече...
on 

браво Гоце, Алал ти вера, многу добро четиво.

Menager Guru рече...
on 

makedonecot vo stranstvo zaedno so gigantskata filmska industija koja e golema skola za 90% od iselenicite nasi, moze i da se otkaze od rodnata grutka ako vo filmot e loso prikazano. Sto ti e sedma umetnost, ck, ck, ck.

Анонимен рече...
on 

Добра ти е поентата. Ама каменот е од Розета. Разбираш?

Анонимен рече...
on 

Zasto be druze ne karas ako si gledame filmcinja :(... pa denes nesto ne mi se cita :) ... ama aj ti... si najdov ovde edno spisanie od Savic zaboraeno FHM...celo si go procitav ..te poslusav :) ama od druga strana ..hartijata se trpit..sekakvi gluposti piset i po knigi ...

Објави коментар

 

Последно од Охридскион

Последни коментари